Aknenhoidon Flare up - leimahdusvaihe

Oletko juuri aloittanut BiON aknenhoito-ohjelman ja ihoosi nousee nyt normaalia enemmän näppylöitä?

Ei hätää, kyseessä on tilanteeseen kuuluva ja täysin normaali flare up - eli leimahdusvaihe. Joillain asiakkailla iho uudistuu tämän lisäksi vielä voimakkaammin, jolloin oireina saattaa olla voimakasta kuivumista, ihon kiristelyä, hilseilyä, punoitusta ja kuumotusta. 

On asiaan kuuluvaa, että iho saattaa mennä hetkellisesti huonommaksi ennen kuin se voi parantua

Kun hoidossa todella pureudutaan ongelman juurelle, saattaa ihossa esiintyä hetkellinen ”kriisi” jonka avulla se johdetaan kohti kokonaisvaltaista uudistumista, puhdistautumista sekä korjaantumista. Vain tällä tavoin ihoon saadaan palautettua sen kaipaamaa vastustuskykyä.

Leimahdusvaihe ilmenee noin 25% hoidon aloittaneista useimmiten 2-3 hoitoviikolla, joskus jopa ensimmäisinä hoitopäivinä

Leimahdusvaihe on niin kutsuttu "puhdistumisprosessi" joka aktivoi ihosolujen vaihtuvuutta. Kun ihosolut uusiutuvat ja vaihtuvat nopeammin, piilevät epäpuhtaudet ja tukkeumat joilla normaalisti kestää viikkoja nousta ihon pintaan - nousevat ihon pinnalle nyt kaikki kerralla. Tämä tarkoittaa sitä, että ennen kuin ihon kunto merkittävästi paranee, se saattaa aluksi pahentua. 

Yleisimmät näppylät joita leimahdusvaiheessa ihon pintaan nousee, ovat valkopäitä sekä tulehtuneita märkänäppylöitä (pustuloita). Ne ovat hyvin samankaltaisia, sillä molemmat tuottavat märkää infektion seurauksena, mutta märkänäppylät (pustulat) ovat yleensä alttiimpia punoitukselle, kuumotukselle sekä tulehdukselle. 

BiON-tuotesarja on ihotautilääkäreiden sekä biokemistien yhteistyössä kehitetty klinikkatasoinen ammattisarja, jonka tuotteet hoitavat aknea syy-seuraus menetelmällä, eli ne pureutuvat akneen suoraan ihon vastustuskyvyn tasolla ja hoidon tavoitteena on aina aknen täydellinen hallinta. Tuotteet vaikuttavat suoraan ihon biokemialliseen tasapainoon, joka aktivoi ihon vastustuskyvyn palautumista. 

Akne on kroonistunut ihosairaus ja jotta sen hoidossa saavutetaan pysyvää tulosta, ihossa pitää tapahtua myös näkyvää uudistumista ja puhdistumista

Ihon tulee aina itse korjata kroonistunut tulehdustila ja kasvattaa vastustuskykyä aknebakteereja vastaan. Aknenhoitotuotteiden tehtävä on toimia tässä tilanteessa vain ihon tukena, ne eivät itsessään koskaan "korjaa" aknea. 

Flare-up ilmiö on BiON-hoidossa toivottu tila, sillä se kertoo suoraan siitä että tuotteet toimivat ja ihon vastustuskyky tulehduksia sekä bakteereja vastaan on palautumassa. Tämän vuoksi ihoon nousee näppylöitä, sillä iho puskee kuona-aineet ja bakteerit pois huokosista. 

Nämä oireet johtuvat siis täysin ihon uudistumisesta ja siitä, että biologiset immuuniprosessit avustavat ihoa "puhdistautumaan" kuolleesta solukosta, bakteereista, toksiineista sekä kuona-aineista. Mikäli tätä tilaa ei tapahdu, kuona-aineet ja bakteerit jäävät huokosiin, ylläpitäen aknea ihossa - eli hoidossa ei saavuteta täydellistä hallintaa.

Asiakkaat joilla tämä selkeä flare-up leimahdusvaihe ilmenee hoidon alussa, yleensä saavuttavat myös parhaimmat hoitotulokset sillä iho vastaa toivotusti tuotteiden toimintaan.

Ihon kiristyksen ja kuivuuden tunne

Tämän lisäksi iho usein uudistaa pintaa kerroksittain, sillä vuosien kroonistunut tulehdustila on kuin ”monta tapettia päällekkäin tapetoitu seinä.” Jokainen kerros tulee huolellisesti poistaa, jotta ”seinään” eli ihoon saadaan taas jälleen uusi ja tasainen pinta. Oireina saattaa siis olla hetkellistä voimakasta kuivuuden tunnetta, kiristelyä, hilseilyä sekä kuumottavaa punoitusta kuten voimakkaan kemiallisen kuorinnankin jälkeen. Iho joutuu biologisesti luomaan nämä prosessit, jotta se kykenee puhdistautumaan näistä entisistä, kroonistuneesti tulehtuneista solu - eli ihokerroksista (tuotteemme siis imeyttävät iholle sen kaipaamat elementit ja rakennuspalikat, jotta se saa voimaa tähän prosessiin.)

Kyse ei siis ole ihon kuivuudesta, vaan ihosolukon uudistumisesta joka saattaa aiheuttaa hetkellisesti iholle kiristävän tunteen kunnes solukko irtoaa ja alta paljastuu uusi terve ihokerros. Akne aiheuttaa usein iholle voimakasta sarveistumista, joka toimii blokkina ja kilpenä tuotteiden imeytymiselle sekä huokosten puhdistautumiselle. Uudistumisen avulla näistä kilpikerroksista päästään eroon, jolloin myös hoitotuotteet pääsevät vaikuttamaan ihon toimintoihin ja huokoset pysyvät avoimena estäen tukkeutumien muodostumista.

Ihon punoitus ja leimahdus täsmähoitotuotteen levityksen jälkeen

Akne - ja ihon tulehdustilat nostavat aina ihon pH-arvoa korkeammalle, tämä aktivoi merkittävästi myös haitallista bakteerikasvua. Terveen ja vastustuskykyisen ihon pH-arvo on aina lievästi hapan, noin 4-4.5

Kun aloitat käyttämään täsmähoitotuotetta, saatat kokea hetkellistä punoitusta sillä tuotteen sisältämät hedelmähapot auttavat laskemaan ja tasapainottamaan ihon pH-arvoa alemmaksi. Tämä johtaa asteittain ihon vastustuskyvyn palautumiseen. Jokaisen käyttökerran jälkeen pH-arvo tasapainottuu ja pian huomaat, että tuote ei enää nosta punoitusta tai leimahdusta ihoon. Tämä kertoo pH-arvon korjaantumisesta.

Yksilöllisiä oireita ovat:

  • Näppylöiden nouseminen ihon pintaan

  • Punoitus, kuumotus, leimahdukset

  • Epämukavuuden tunne

  • Kuivuuden ja kiristelyn tunne (joka ei johdu varsinaisesti kuivumisesta, vaan kuolleen ihosolukon keräytymisestä ihon pintaan ja ihon alkavasta uudistumisesta)

  • Ihon kevyt hilseily


Kuinka jatkaa hoitoa, mikäli ihossa on leimahdusvaihe?

Tässä tilanteessa hoitoa ei saisi missään nimessä lopettaa, vaan hoitoa tulee jatkaa normaaliin tapaan jotta iho saadaan täysin puhdistettua sekä uusiutuminen vietyä loppuun asti ilman keskeytystä. Aknen vaikeusasteesta ja tulehdusten määrästä riippuen, tilanne tasaantuu usein viikossa - kahdessa, jonka jälkeen iho on selvästi puhtaampi ja terveempi kuin pitkään aikaan.

On kuitenkin normaalia, mikäli alun flare-up vaihe kestää yli kuukauden. Nuori ja terve iho uudistuu pääsääntöisesti 28 päivässä ja mitä vanhemmaksi iho muuttuu: sitä pidemmäksi myös ihosolujen uusiutumiskierto muuttuu. On siis täysin oletettavaa että ihon uudistuminen (flare-up vaihe) erityisesti +25 vuotiaalla iholla saattaa kestää normaalia pidempään, jotta iho saa luotua uuden terveen pohjan itselleen. Erityisesti, kun hoidetaan tulehtunutta aknea.

Edellinen
Edellinen

Hoida ja ennaltaehkäise “Masknea”