Nuoren ihon hoito

Ihon rasvoittuminen, ihohuokosten laajentuminen ja mustapäiden lisääntyminen ovat ensimmäisiä merkkejä murrosiän vaikutuksista ihoon. Kun hoito aloitetaan ajoissa, ehkäistään vaikeammat iho-ongelmat kuten aknen progressiivinen muodostuminen ja samalla nuori totutetaan ihon säännölliseen huolenpitoon sekä hygieniaan. Tässä artikkelissa haastattelemme BiON-kosmetologia Vera Bergiä, jonka aktiiviseen työnkuvaan kuuluu erikoistuminen nuoren ihon tulokselliseen hoitoon.

Esittelisitkö itsesi lukijoille, kuka ja mistä päin Suomea olet?
Hei, nimeni on Vera. Koska pitkään mielessä kytenyt ajatus kauneudenhoitoalan tutkinnosta ei ottanut laantuakseen, päätin opiskella aikuisiällä vielä yhden uuden ammatin. Valmistuin maaliskuussa -21 sky-kosmetologiksi Riihimäen Hyriasta. Aikaisimmilta koulutuksiltani olen terveyden- ja sairaanhoitaja. Olen työskennellyt terveydenhoitajana 11 vuotta useissa eri Espoon äitiys- ja lastenneuvoloissa, joissa kohdannut eri iho-ongelmia. Koen, että kosmetologin työ on luonnollinen jatkumo edellisiin töihini. Saan edelleen tehdä ihmisläheistä työtä ja paneutua heille tärkeisiin asioihin, kuten eri iho-ongelmiin.

Vera's Skin Clinic on erikoistunut nuorten ihon hoitoon, kuinka päädyit ottamaan nuoret yhdeksi tärkeimmäksi kohderyhmäksi hoitolassasi?
Yhtenä kohderyhmänäni ovat tosiaan nuoret, sillä haluan korostaa esimurros- ja murrosiän ihonhoidon tärkeyttä. Teini-iässä hormonit saavat ihon reagoimaan usein epätoivotulla tavalla, joka näkyy iholla pahimmillaan tulehduksellisena aknena. Iho-ongelmat ovat hyvin henkilökohtaisia ja vaikuttavat nuoren jokapäiväiseen elämään ja itsetuntoon. Neuvon nuoria heidän ihonhoidossaan jo ennen mahdollisia iho-ongelmia, iho-ongelmien synnyttyä ja olen apuna luotettavana ammattilaisena silloin, kun iho ja asiakas sitä eniten kaipaavat.

Yksi tärkeä tekijä oli myös BiON-hoitosarjan löytäminen. Voin luottaa, että klinikkatasoinen ja tieteeseen pohjautuva luonnonmukainen sarja, tarjoaa parasta hoitoa nuoren iholle. BiONista olen saanut tärkeän tukipilarin kosmetologityöhöni.


Ammatillisesta näkökulmasta katsoen, kuinka nuoren ihon hoito ja siihen erikoistuminen eroaa perinteisemmästä ns. aikuisen ihon hoidosta?
Nuorten ihoa olisi tärkeää hoitaa ennaltaehkäisevästi ennen rajuja iho-ongelmia. Murrosiän hormonitoiminnan muutoksella, dihydrotestosteronin lisääntymisellä on isot vaikutukset nuoren ihoon ja tahtomattakin muutos vaikuttaa enemmän tai vähemmän ihon kuntoon. Vanhemmilla ei aina ole ymmärrystä, miten murrosikäisen nuoren ihoa tulisi hoitaa, saatika nuorella itsellään. Olen valitettavasti omien lasteni kautta myös huomannut, ettei kouluterveydenhuolto anna kovin kattavaa tietopakettia ihonhoidosta ja siellä on osittain vanhentunutta tietoa. Toivon, että pääsen tulevaisuudessa tekemään yhteistyötä kouluterveydenhuollon kanssa.

Tänä päivänä yksi iso asia on murrosiän alkamisajankohdan varhaistuminen, joka yllättää niin nuoren kuin aikuisen. Yhä nuoremmat tytöt ja pojat kärsivät epäpuhtaasta ihosta, joka johtuu osittain hormonitoiminnan muutoksesta. Kun iholle ilmestyy ensimmäiset komedot eli mustapäät ja pustulat eli finnit, on viimeistään aika alkaa hoitamaan ihoa. Silloin usein riittää, että iho puhdistetaan hyvin ja huolehditaan kosteuttamisesta, jotta ihohuokoset toimisivat optimaalisella tavalla. Aknen ennaltaehkäisy on aina helpompaa kuin sen hoitaminen. Jos tilanne on päässyt pahemmaksi, lisätään hoitoon paikallistuotteita ja ravitsemuksellisia suosituksia. Myös säännöllinen kasvohoidossa käyminen edesauttaa ihon paranemisprosessia. On tärkeää sitoutua ihonhoitoon ja ajatella sen olevan pitkä prosessi. Tällöin kosmetologilta saatu tuki on ensiarvoisen tärkeää! Parhaimmillaan asiakkaalle muodostuu pysyvä elämäntapamuutos ihonhoidon parissa.

Kun lähdet hoitamaan nuorta ihoa, mitkä ovat yleisimpiä hoito tarpeita tai iho-ongelmia joita kohtaat?
Kyllä se on epäpuhdas iho, jossa on avo- ja umpikomedoja ja toisilla jo märkäinen, tulehtunut akne. Usein kuvitellaan, että epäpuhdas iho ei voi olla kuiva, mutta olen työssäni kohdannut pintakuivia ihoja, joissa on paljon epäpuhtauksia. Silloin ihoa on hoidettu usein väärillä tuotteilla tai ei ole hoidettu vielä lainkaan.

Kuinka kosmetologin tulisi mielestäsi lähestyä nuorta asiakasta, jotta hoito saisi hyvän, luotettavan ja säännöllisen startin?
Kosmetologin tulee kohdata nuori ammattimaisesti ja empaattisesti. Koskaan ei saa syyllistää nuorta tai hänen vanhempaa hoitamattomasta tai väärin hoidetusta ihosta, vaan osoittaa myötätuntoa ja halua auttaa. Luottamus nuoren kanssa syntyy, kun hänet kohdataan tasavertaisena ja kuunnellaan hänen tarpeensa. Samalla voi kuulostella, kuinka motivoitunut nuori on ihonhoidossa ja minkälaiset tiedot hän omaa ennen hoidon aloittamista. Koen, että yhteys nuoren vanhempaan olisi tärkeää luoda, jotta myös vanhempi tietää, miten tuotteita tulee käyttää. Vanhemman on myös helpompaa tukea nuorta pitkässä ihonhoitoprosessissa, kun hän on kuullut Flare up- ym. vaiheista. Ja useinhan vanhempi on se, joka tuotteet ja kasvohoidot kustantaa, joten tästäkin syystä hänen osallistumisensa on tärkeää.

Nuorten iholla saattaa esiintyä normaalia enemmän muutoksia ja hoidossa vaaditaan joustavuutta sekä aktiivista seurantaa. Miten ylläpidät kommunikaatiota ja hoidon ohjausta nuorten asiakkaiden kanssa?
Kerron nuorelle, että minuun voi ottaa koska vaan yhteyttä puhelimitse tai sähköpostitse tai tulla hoitolalla käymään. Myös etäyhteyden luominen Teamsin tai wa:n kautta on mahdollista. Myös chat-palvelua olen tulevaisuudessa harkinnut.

Mitkä ovat nuoren iholla ensimmäisiä merkkejä aknesta ja kuinka mielestäsi tulisi toimia, mikäli ihossa esiintyy epäpuhtauksia ja mahdollisesti starttaavaa aknea?
Iholla alkaa näkymään komedoja eli mustapäitä ja se saattaa lisääntyneen talinerityksen vuoksi kiiltää. Myös yksittäisten pustuloiden eli finnien ilmaantuminen on merkki hormonitoiminnan muutoksesta. Tällöin ihonhoito tulisi viimeistään aloittaa. Aknen merkkejä ovat tulehtuneet finnit, joiden paranemisprosessi on hidasta ja jotka lisääntyvät iholla. Iho alkaa tällöin suojautumaan ja muodostuu sarveistunutta ihokerrosta, joka heikentää ihon toimintoja, kuten ihosolujen uudistumista.

Mitä peruselementtejä, rutiineja ja hoitovinkkejä suosittelet nuoren ihon hoitoon?
Puhdistus ja kosteutus ovat A ja O, myös erilaiset täsmähoitotuotteet tukevat ihon hyvinvointia. Aina ei muisteta huolehtia hyvästä unihygieniasta, joten kosmetologin on tärkeää muistuttaa siitä. Tyynyliina tulisi pestä 60-90 asteessa vähintään kerran viikossa ja tyynyn kunto tarkistaa. Bakteerit elävät pinnoilla ja kun nuoren iho alkaa puhdistumaan, erittyy petivaatteisiin epäpuhtauksia. Myös ruokavaliolla on tärkeä rooli ihon kunnon kannalta. Suosittelen kiinnittämään rasvojen laatuun huomiota ja lisäämään herkästi Omega 3:sta ja sinkkilisää. Kovia ns. transrasvoja tuli välttää ja syödä muutenkin monipuolista ja terveellistä ruokaa. Toisia auttaa myös maitotuotteiden välttäminen, mutta silloin on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota kalsiumin saantiin, joko muun ravinnon kautta tai kalsiumlisästä.

Mitä BiON-hoitotuotteita suosittelisit erityisesti nuorelle - ja teini-ikäiselle iholle?
Jos iholle on ilmestynyt komedo - tai tulehtunutta aknea, suosittelen puhdistukseen Antibacterial tai Bacteriostat Cleanser, kasvovedeksi Calming Toner, paikallisesti ongelmakohtiin Salicylic-Glycolic Gel tai Follicle Clearing Lotion, naamioksi Green Tea Clay Poutice ja voiteeksi Moisture Complex. Esimurrorikäiselle saattaa riittää vielä herkän ihon puhdistustuote Gentle Cream Cleanser ja voiteeksi Moisture Complex. Hellään puhdistamiseen ja kosteuttamiseen on järkevää totuttua jo esimurrosikäisenä, vaikka iholle ei olisi ilmaantunut merkittäviä epäpuhtauksia.

Kuinka usein ja minkälaisia kasvohoitoja suosittelet nuorelle iholle hoitolassasi?
Kasvohoito räätälöidään aina ihon tarpeen mukaisesti. Näitä Signature Expert-kasvohoitoja suosittelen erityisesti nuoremmalle epäpuhtaalle iholle:

- Blemish Balance - syväpuhdistava kasvohoito
- AHA Advanced Peel - kasvohoito

Keväiset terveisesi BiON-asiakkaille ympäri Suomen
Keväiset ja aurinkoiset terveiset BiON-asiakkaille ympäri Suomen! Ota rohkeasti yhteyttä, mikäli sinulle tuli kysyttävää. Aloittelen myös etäohjauksen, joten voit laittaa viestiä www.veras.fi kautta, jolloin olen sinuun yhteydessä.

Edellinen
Edellinen

Tieteellistä uudistusta Collagen Revival Serumilla

Seuraava
Seuraava

Mantelihappo - ihonhoidon monitoimisankari